Najczęściej zadawane pytania
Prosimy o zapoznanie się z naszymi odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania. Znajdą tam Państwo wiele informacji dotyczących ozonowania. W razie dalszych wątpliwości mogą Państwo skorzystać z fachowej porady telefonicznej.
Ozonowanie to bardzo skuteczna metoda dezynfekcji, dezodoryzacji i dezynsekcji, która sprawia,
że pomieszczenia są nie tylko wolne od przykrych aromatów, ale i bezpieczne oraz sterylne.
Proces polega na wytwarzaniu naturalnie występującego w atmosferze ozonu z atomów tlenu,
w celu zwalczenia wszelkich wirusów, bakterii, grzybów, pleśni, szkodników, owadów, roztoczy, alergenów,
a także nieprzyjemnych zapachów.
Jest w dodatku w 100% ekologicznym zabiegiem i nie wymaga dodatkowych środków chemicznych,
od których jest zdecydowanie bardziej skuteczny i szybszy w działaniu
(dla przykładu ozon jest 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy w działaniu niż chlor).
Ozon jest produkowany przez specjalnie do tego przeznaczone generatory, aż do osiągnięcia odpowiedniego stężenia.
Po krótkim czasie ozon rozkłada się i uwalnia jedną cząsteczkę tlenu,
która to właśnie poprzez połączenie ze związkami chemicznymi istniejącymi w powietrzu lub na powierzchni przedmiotów, niszczy je.
Po zakończonym ozonowaniu pozostaje przyjemny zapach (niczym po burzy) oraz powietrze czyste pod względem drobnoustrojów.
Dodatkowo ponieważ ozon zachowuje się podobnie jak powietrze, jest także w stanie dotrzeć do tych samych miejsc, do których i ono dociera.
Wypełni on więc wszelkie zakamarki, dziury, szczeliny, przewody wentylacyjne i rury, a nawet wnętrza szaf czy szuflad.
Jak łatwo się domyślić nie bylibyśmy w stanie zrobić tego samo przy użyciu standardowych środków odkażających.
Ozonowanie poprawia nie tylko jakość powietrza, ale również jakość Twojego życia.
Ozon zbudowany jest z trzech atomów tlenu, a naturalnie występujący w atmosferze pełni bardzo ważną funkcję filtra,
który chroni nas przed negatywnym wpływem promieni Słońca. Jednak przy bezpośrednim kontakcie ozon w wysokim stężeniu jest gazem trującym.
Pierwsze objawy to podrażnienie gardła, krótki oddech, kaszel i zawroty głowy.
Dlatego proces ozonowania powinien zostać przeprowadzony przez przeszkolonego specjalistę
oraz przy użyciu odpowiedniego sprzętu pomiarowego i zabezpieczającego, by uniknąć negatywnych skutków wpływu ozonu.
Na szczęście ozon jest gazem nietrwałym, przez co w krótkim czasie ponownie się utlenia i po opadnięciu do niskiego stężenia nie stanowi żadnego zagrożenia.
Maksymalne bezpieczne stężenie ozonu w powietrzu to 0.05ppm, a przy stężeniu 0.1ppm ekspozycja nie powinna przekroczyć 8 godzin.
Podsumowując – jeśli nie przeprowadzamy ozonowania samodzielnie, lecz zlecamy zabieg profesjonalnej firmie,
jak nasza, nie trzeba martwić się ryzykiem związanym z zatruciem ozonem.
O wiele bardziej niebezpieczne dla zdrowia będzie przebywanie w zainfekowanej i wilgotnej przestrzeni,
która może przyczynić się do rozwoju w organizmie wielu chorób układu oddechowego lub alergii.
Wszystko zależy od sytuacji i powodu dla którego był przeprowadzany zabieg.
Na przykład po remoncie, dla pozbycia się zapachu farby zazwyczaj wystarcza jedna wizyta.
Żeby jednak usunąć swąd spalenizny po pożarze, konieczne będzie kilkukrotne powtórzenie procesu.
Gdy chcemy się pozbyć nieprzyjemnego zapachu dymu papierosowego po poprzednim właścicielu lub lokatorze,
wystarczy zapewne jeden lub dwa zabiegi. Jeśli jednak sami palimy w naszym domu, warto wykupić abonament na usługę z odpowiednią zniżką.
Jeśli chodzi zaś o miejsca pracy, w komunikacie z 27 kwietnia Centralny Instytut Ochrony Pracy poleca ozonowanie
jako jedną z najskuteczniejszych metod dezynfekcji i rekomenduje powtarzanie zabiegu co 3-4 tygodnie.
Regularne przeprowadzanie ozonowania, przynajmniej dwa razy w roku jest zalecane dla alergików, w celu pozbycia się alergenów i roztoczy.
Generator powinien wytwarzać ozon zazwyczaj do kilku godzin.
W większości przypadków zalecane jest stężenie w granicach 5-7ppm i utrzymywanie go ok. 2 godziny od jego osiągnięcia.
Dokładny czas zależy jednak przede wszystkim od wielkości pomieszczenia i wydajności urządzenia.
Jako, że ozon musi rozpuścić się w powietrzu, niezbędny jest czas, aby mógł dotrzeć do wszystkich, nawet najtrudniej dostępnych zakamarków.
Po wyłączeniu ozonatora wytworzony ozon ponownie zamienia się w tlen i jego poziom stopniowo i samoistnie maleje.
Po ok. 30 minutach od zakończenia ozonowania, odpowiednio zabezpieczona obsługa, powinna wejść do pomieszczenia i gruntownie je wywietrzyć.
Na sam koniec, dla pewności trzeba ponownie sprawdzić stężenie ozonu w powietrzu przy użyciu specjalistycznego miernika.
Warto dodać informację, że nawet przy już bezpiecznym poziomie dla człowieka,
przez kilka dni może być odczuwalny przyjemny i charakterystyczny zapach (jak po burzy).
Oczyszczenie pomieszczenia
W pomieszczeniach, w których zostanie przeprowadzone ozonowanie nie może być żadnych zwierząt ani roślin.
Warto również usunąć lub zabezpieczyć dzieła sztuki i cenne urządzenia elektroniczne.
Uszczelnienie pomieszczenia
Ponieważ ozon w wysokim stężeniu jest gazem trującym, a może się przemieszczać swobodnie,
należy przede wszystkim zadbać o to, by nie przedostawał się bez nadzoru do innych pomieszczeń oraz aby umożliwić uzyskanie wystarczająco wysokiego stężenia w pomieszczeniu poddawanym procesowi. Uszczelnić trzeba więc wszystkie otwory i szpary, aby nie dochodziło do wymiany powietrza.
Uruchomienie generatora
W ozonatorze w trakcie wywołania sztucznego promieniowania UV oraz wyładowań elektrycznych część cząsteczek tlenu (O2)
rozpada się na pojedyncze atomy (O1), które przyłączają się do tych sparowanych, tworząc trójatomowe cząsteczki ozonu (O3).
Jest on cięższy od powietrza, więc dobrze, aby sam generator był ustawiony wyżej — wówczas ozon w czasie opadania szybciej wypełni pomieszczenie i osiągnie wymagane stężenie. W trakcie przeprowadzania ozonowania trzeba obowiązkowo monitorować ilość ozonu i sprawdzać, czy nie wydostaje się on na zewnątrz pomieszczeń. Uzyskane takim sposobem informacje zapewne ułatwią podejmowanie decyzji o skróceniu, albo wydłużeniu czasu zabiegu.
Wietrzenie pomieszczenia.
Po zakończonym wytwarzaniu ozonu przez generatory trzeba odczekać ok. 30 minut, w trakcie których ozon będzie działać. Po upływie tego czasu trzeba przewietrzyć pomieszczenie przez ok. 15-20 min. do momentu, aż stężenie opadnie do wartości 0,1 ppm, które jest już bezpieczne. Jeżeli w najbliższym czasie z pomieszczenia poddanego ozonowaniu żadna osoba nie będzie korzystać, wietrzenie nie będzie konieczne. Wystarczy w takim wypadku odczekać, aż ozon ulegnie samoczynnemu rozpadowi.
Zabieg, jeśli zostanie przeprowadzony prawidłowo, daje pewność, że nigdzie nie pozostaną żadne żywe bakterie, grzyby czy wirusy. Stąd coraz bardziej powszechne zastosowanie ozonu zarówno w biurach, restauracjach, magazynach, halach produkcyjnych, jak i szkołach, przedszkolach, czy placówkach medycznych i stomatologicznych, szpitalach i innych obiektach użyteczności publicznej, a ostatnio głównie ze względu na koronawirusa.
Proces ten jest równie często stosowany jest w celu pozbycia się nieprzyjemnych zapachów. Jedną z zalet ozonu jest bowiem umiejętność rozbijania cząsteczek substancji,które odpowiadają za nieprzyjemne wonie (np. kwas masłowy, chemikalia, stęchlizna, zapachy odzwierzęce). Dlatego też ozonowanie często przeprowadza się w starych kamienicach, w mieszkaniach po lokatorach, którzy niezbyt dbali o czystość i higienę, w pomieszczeniach, w których paliło się papierosy, czy w których — kolokwialnie mówiąc — coś zdechło. Zabieg jest również pomocny po remontach, aby szybciej pozbyć się zapachu farb czy lakierów oraz po bardziej dramatycznych zdarzeniach, jak pożar lub zalanie mieszkania.
W dużej ilości budynków, zwłaszcza tych starszych, specyficzny zapach jest spowodowany zawilgoceniem i zagrzybieniem, a należy mocno zaznaczyć, że nie jest to jedynie kwestia estetyki. Pleśnie wytwarzają bowiem groźne toksyny, które powodują poważne problemy zdrowotne, od alergii poczynając, poprzez astmę, na chorobach nowotworowych kończąc. Mieszkanie w takich warunkach sprawia, że leczenie zwykle jest niestety mało skuteczne, ponieważ cały czas aktywna jest przyczyna choroby. Dość często zdarza się za to, że po wykonaniu ozonowaniu mieszkania objawy chorobowe ustępują samoistnie i dalsze przyjmowanie leków nie jest konieczne.
Ozon radzi sobie równie dobrze z eliminowaniem alergenów i roztoczy, które są zmorą alergików, a także moli, ponieważ dociera do najciemniejszych szczelin, w których się one rozmnażają. Przy odpowiednich stężeniach ozonowanie to również skuteczny sposób na mrówki, pchły, a nawet karaluchy.
Po zakończonym wytwarzaniu ozonu przez generatory trzeba odczekać ok. 30 minut, w trakcie których ozon będzie działać. Po upływie tego czasu trzeba przewietrzyć pomieszczenie przez ok. 15-20 min. do momentu, aż stężenie opadnie do wartości 0,1 ppm, które jest już bezpieczne. Jeżeli w najbliższym czasie z pomieszczenia poddanego ozonowaniu żadna osoba nie będzie korzystać, wietrzenie nie będzie konieczne. Wystarczy w takim wypadku odczekać, aż ozon ulegnie samoczynnemu rozpadowi. Charakterystyczny zapach po ozonowaniu może jednak utrzymywać się w pomieszczeniu jeszcze przez aż dwie doby po ozonowaniu.
Zwierzęta reagują na podwyższone stężenie ozonu jak wszystkie organizmy żywe, dlatego przebywanie naszych milusińskich w ozonowanych pomieszczeniach jest surowo zabronione. Dla niepożądanych żyjątek jak gryzonie, owady, a nawet karaluchy ozon jest śmiertelny i skutecznie się pozbywa niepożądanych szkodników.
Rośliny również są bardzo wrażliwe na działanie ozonu, ale skutki są zauważalne nie od razu, ale po tygodniach wzrostu. Dlatego należy bezwzględnie wszystkie rośliny doniczkowe usunąć z pomieszczenia przed rozpoczęciem ozonowania.
Po uprzednim przewietrzeniu jednak pomieszczenia do osiągnięcia bezpiecznego stężenia pomieszczenie ponownie staje się całkowicie bezpieczne dla naszych zwierząt i roślin.
Tak, ponieważ ozon szybko ulega rozkładowi, a po utlenieniu zanieczyszczeń zamienia się ponownie w dwuatomowy tlen. Już od ponad 100 lat w oczyszczaniu wody pitnej korzysta się z technologi ozonowania. Już w 1906 roku po raz pierwszy ozon zastosowano w tym celu we Francji, a dwa lata później w USA. Prawie 20 lat temu, 26 czerwca 2001 r. dwa amerykańskie organy do spraw żywności, tj. FDA (Food and Drug Administration) oraz USDA (United States Department of Agriculture) zatwierdziły w USA ozon jako skuteczny środek eliminujący drobnoustroje w odniesieniu do wszystkich rodzajów żywności, włącznie z mięsem (co oznacza mięso ssaków, drób, ryby i owoce morza). W Polsce dezynfekcja żywności ozonem wciąż pozostaje natomiast technologią innowacyjną i mało znaną oraz niesłusznie uznawaną za drogą.
Zalety ozonowania żywności:
eliminuje z pożywienia pestycydy, fosforany, azotany, azotyny, antybiotyki, hormony, zanieczyszczenia mikrobiologiczne, konserwanty, zanieczyszczenia metaliczne,
niszczy wirusy, bakterie, pleśnie, zarodniki grzybów,
odświeża i oczyszcza produkty spożywcze, poprawia ich smak oraz wydłuża ich przydatność do spożycia.
Ozon jest wytwarzany naturalnie w wysokich partiach atmosfery poprzez efekt działania promieniowania ultrafioletowego; powstaje również w czasie silnych wyładowań elektrycznych. Na przykład po burzy z piorunami jest wyczuwany w powietrzu charakterystyczny zapach – właśnie tak pachnie ozon. Jeśli ozon znajduje się wysoko w stratosferze (12-30 km nad ziemią), chroni on nas przed nadmiernym promieniowaniem, tym samym ratując nasze życie. Ozon w górnej warstwie atmosfery pochłania niemal zupełnie bardzo szkodliwe dla organizmów żywych promieniowanie nadfioletowe o długości fali niższej niż 295nm. Dzięki temu do powierzchni Ziemi dociera tylko zaledwie kilka procent biologicznie czynnego promieniowania UV. Każdy z nas zapewne słyszał o „dziurze ozonowej”, która jest olbrzymim ekologicznym problemem.
Jednak ozon troposferyczny unoszący się tuż nad ulicami ma działanie dokładnie odwrotne. Ponieważ podwyższone stężenie ozonu w powietrzu prowadzi do reakcji zapalnych oczu czy chorób dróg oddechowych, w tym nasilenia objawów astmy oraz zmniejszenia wydolności płuc
A skąd bierze się ozon w dolnych warstwach atmosfery? Część oczywiście spływa ze stratosfery, ale część jest wynikiem innych zanieczyszczeń w reakcjach chemicznych, które zachodzą pod wpływem energii światła słonecznego. Te „inne zanieczyszczenia”, tzw. prekursory ozonu, to przede wszystkim dwutlenek azotu, tlenek węgla i metan. Są to także lotne związki organiczne, przykładowo niedopalone składniki benzyny czy oleju napędowego, ale także węglowodory pochodzące z naturalnych żródeł, choćby emitowany przez drzewa izopren.
Od wielu czynników. Przede wszystkim od problemu, z którym należy się zmierzyć. Inna będzie cena za wykonanie na przykład standardowej dezynfekcji, inna za pozbycie się pleśni i grzybów z pomieszczenia. Natomiast najdroższa może się okazać usługa pozbycia się bardzo nieprzyjemnego i uciążliwego zapachu (jak kwas masłowy), ponieważ zazwyczaj trzeba zabieg powtarzać do osiągnięcia zamierzonego efektu. Duży wpływ na cenę będzie miała także wielkość i wysokość lokalu, który chcemy ozonować. Wraz z wzrostem kubatury, rośnie również cena usługi. Ponieważ trzeba użyć odpowiednio wydajnych generatorów oraz dostosować czas ozonowania, aby wyprodukować wymagane stężenie. Czynnikiem również wpływającym na wartość ozonowania, jest ilość pomieszczeń w budynku, gdyż od tego zależy liczba ozonatorów niezbędnych do wykonania procesu. Często, gdy odległość do klienta jest znaczna, a zlecenie niezbyt wymagające może być naliczona dodatkowa opłata za dojazd. Dopiero po rozpatrzeniu tych wszystkich elementów można przedstawić dokładną i zindywidualizowaną wycenę ozonowania.
Nasz telefon alarmowy jest czynny 24 godziny na dobę. Jesteśmy bardzo elastyczni i sługi świadczymy w terminie i o porze dnia najbardziej odpowiedniej dla naszych klientów. Możliwe więc jest również wykonanie ozonowania w godzinach nocnych, bądź w weekendy, a w szczególnych przypadkach nawet w święta.
Nowy koronawirus wywołuje chorobę COVID-19. Choroba wybuchła XII 2019 w mieście Wuhan w środkowych Chinach. Choroba szybko rozprzestrzeniła się szybko na cały świat.
Aby nie zarazić się koronawirusem COVID-19 należy nie tylko dbać o higienę rąk, ale również czystość powierzchni i miejsc, z których korzystamy.
Wykonujemy je praktycznie w każdych warunkach i pomieszczeniach. Prosimy o zapoznanie się z pełnym zakresem usług.
Najnowsze komentarze